Bronșita este termenul științific pentru inflamația tractului respirator inferior – în special bronhiile mari și mici. În funcție de durată și evoluție, se face o distincție între bronșita acută și cea cronică.
Care sunt simptomele unei bronșite?
Bronșita acută este cauzată în majoritatea cazurilor de viruși. În cadrul bolii apar simptome tipice răcelii: dureri în gât, răgușeală, dificultăți la înghițire, curgerea mucoasei nazale sau oboseala. Totodată, poate apărea creșterea temperaturii corporale sau febra. În special noaptea sau dimineața după trezire, persoanele afectate experimentează o tuse puternică și uscată, iritativă. După câteva zile, se produce o creștere a volumului de mucus în bronhii. Reflexul de tuse ajută organismul la eliminarea cantității crescute de mucus prin tuse.
3 recomandări în caz de bronșită acută
Evitați aerul uscat din încăperile supraîncălzite sau din cele cu aer condiționat. Acesta irită tractul respirator și usucă membranele mucoase. Deshidratarea membranelor mucoase poate, la rândul ei, să crească riscul de infecții respiratorii. Chiar și vremea rece poate avea un efect defavorabil asupra bronhiilor. În plus, se recomandă evitarea fumul de tutun și aerul poluat cu praf fin sau gaze de eșapament.
Cu ajutorul inhalațiilor, vă puteți ajuta bronhiile. Inhalațiile de vapori de apă cu adaos de plante (cimbru, patlagină, fenicul) sunt benefice, întrucât aburul umezește tractul respirator, iar uleiurile esențiale din plante relaxează tractul respirator și stimulează secreția de mucus.
Pentru ca mucusul aderent să se poată desprinde și să poată fi eliminat prin tuse cu ușurință, ar trebui să beți multe lichide. Se recomandă în special ceaiurile neîndulcite, din plante. Substanțele active din plante, cum ar fi ghimbirul, socul și cimbrul, au un efect expectorant. Salvia are efect antiinflamator.