Jurnal de sănătate

Mecanismul de auto-curățare al căilor respiratorii

Mecanismul de auto-curățare al căilor respiratorii.

Respirația înseamnă viaţă. Fără hrană, ne descurcăm câteva săptămâni, fără apă câteva zile, dar supraviețuim maxim câteva minute fără aer.

Iată câteva cifre semnificative: fiecare adult inspiră și expiră de cca. 12 -18 ori pe minut, iar copiii mult mai des. Dacă presupunem că într-un minut circulă 6 până la 9 litri de aer prin plămânii noştri, vorbim de aproximativ 8.000 până la 13.000 de litri pe zi. În această cantitate enormă de aer, se află, în afară de oxigenul necesar vieții, și numeroși agenţi patogeni, particulele de praf şi alte substanțe poluante. Organismul trebuie să se protejeze de acești invadatori. De regulă, corpul face acest lucru, deoarece căile respiratorii sunt acoperite cu o mucoasă protectoare, de la nas până la alveolele pulmonare.

Mecanismul de auto-curătare a mucoasei căilor respiratorii

Mucoasa căilor respiratorii este perfect echipată pentru a lupta împotriva agenților patogeni. Aceasta produce continuu un mucus vâscos, numit și secreție, care acoperă întregul tract respirator. În plus, perișorii (cilii) care se află pe mucoasă, susțin și ei procesul de curățare. Acești perișori se mișcă în mod constant înainte și înapoi, asigurând transportul mucusului spre gât, iar odată cu el și a virusurilor inhalate, bacteriilor și altor impurități. În gât, tot mucusul este înghițit împreună cu saliva, ajungând în stomac, unde acidul gastric îl face inofensiv. Acesta este, practic, mecanismul de auto-curățare al organismului.

Mecanismul de auto-curățare al căilor respiratorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.