Jurnal de sănătate

Sistemul imunitar şi liniile sale de apărare împotriva infecțiilor

Sistemul imunitar şi liniile sale de apărare împotriva infecțiilor

Sistemul imunitar are diferite mecanisme de apărare: sistemul nespecific, existent de la naştere, şi sistemul specific, constituit mai târziu în cursul vieţii.

Aceste două sisteme de apărare lucrează împreună. În cazul în care agenţii patogeni sau alte substanțe străine pătrund în organism, sistemul imunitar nespecific se activează primul. Acesta reacționează imediat, indiferent de felul intrușilor, trimițând așa-numitele fagocite. Acestea fac inofensivi agenții patogeni și restul substanțelor străine, prin faptul că le absorb și le digeră. În cazul în care nu a fost de ajuns, vine în ajutor sistemul imunitar specific, cu diverși anticorpi, care sunt specializați în apărarea față de anumiți agenţi patogeni (antigene). Aceștia formează complexul antigen-anticorp, distrus apoi de fagocite.

O infecție a tractului respirator apare atunci când bacteriile, inclusiv virusurile care produc răceala, ajung în tractul respirator, iar acolo nu pot fi combătute suficient de rapid. Poate fi vorba și de modificări patologice în mucoasa căilor respiratorii:

  • Inflamaţii
  • Umflarea mucoasei
  • Congestionarea musculaturii căilor respiratorii (numai la căile inferioare ale tractului respirator)
  • Creşterea producţiei de mucus

Sistemul de apărare împotriva infecțiilor are destul de lucru. Mucoasa căilor respiratorii şi sistemul imunitar lucrează împreună pentru un sistem funcțional de apărare împotriva infecțiilor. Există mulți factori care îngreunează acest efort: frigul, aerul uscat şi fumul de tutun, stresul, lipsa de somn şi excesul de alcool. O dietă echilibrată este primul lucru pe care îl puteți face pentru a sprijini sistemul imunitar.

Conform studiilor, consumul suficient de fructe şi legume proaspete susține puternic organismul împotriva răcelilor. Așadar, mâncați mai mult mere acre și stați departe de fast-food și semipreparate. Vă asigurați astfel că sistemul imunitar are la dispoziție suficient de multe substanțe nutritive, cele mai multe dintre ele având un efect antioxidant. Ceea ce este bine, deoarece unul dintre cei mai mari dușmani ai imunității este stresul oxidativ, cauzat de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt legături agresive rezultate pe de o parte sub influenţa diverşilor factori de mediu – lumină UV, poluare, fumat etc . Pe de altă parte, radicalii liberi se multiplică atunci când fagocitele sunt ocupate cu distrugerea agenților patogeni.

Totodată, miscarea ajută. O plimbare la aer proaspăt şi câteva ore de sport consolidează starea de bine şi păstrează organismul în formă bună, dar stimulează de asemenea capacitatea de apărare a organismului. Nu trebuie să practicați sporturi extreme. Mersul rapid o jumătate de oră în fiecare zi este deja un antrenament excelent. Iar din când în când, practicarea unui sport de anduranță va aduce un plus de forță sistemului imunitar.

Dacă este necesar, nevoia crescută de substanțe nutritive – care crește în cazul unei răceli – poate fi acoperită prin administrarea de suplimente alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *