Vrei să știi cum ne protejăm de răceli în sezonul rece?
În primul rând, trebuie să știi că răceala se numără printre cele mai frecvente infecții ale tractului respirator. Ea poate fi provocată de peste 200 tipuri de virusuri, cele mai multe răceli fiind cauzate de rinovirus. În medie, un adult răcește de aproximativ 2-3 ori pe an, însă în cazul copiilor episoadele de răceală pot fi și mai dese. Probabil ai observat deja că aceste răceli apar în mod deosebit în timpul iernii. Acest lucru se întâmplă mai ales în prezența unui sistem imunitar slăbit. Tocmai din acest motiv, cei mai expuși sunt copiii, vârstnicii și persoanele stresate sau slăbite.
Cum se manifestă o răceală?
Răceala este contagioasă și poate fi transmisă în 2 moduri: pe calea aerului sau prin contact direct cu obiecte contaminate.
Primul semn de răceală este acea senzație de prurit la nivelul nasului și gâtului. Virusul care provoacă răceala acționează asupra nasului și a sinusurilor, iar nasul începe să elimine secreții transparente. Aceste secreții nazale își pot schimba culoarea în alb sau galben-verzui. Încep să se manifeste și alte simptome, cum ar fi strănut, gât inflamat, tuse, cefalee, dureri musculare ușoare sau lăcrimare a ochilor. Aceste simptome ating vârful cam în 2-3 zile de la debut, apoi încep să se amelioreze până la dispariție. Un episod de răceală durează maxim 10 zile. Dacă simptomele nu trec în această perioadă, ar trebui să consulți urgent un medic pentru că s-ar putea ca răceala să fie, de fapt, o gripă.
Care este diferența dintre o răceala și o gripă
Atât răceala, cât și gripa, fac parte din categoria bolilor respiratorii, însă ele sunt cauzate de viruși diferiți și se manifestă diferit. Simptomele în cazul unei gripe sunt mult mai intense și pot duce la apariția altor probleme de sănătate, cum ar fi pneumonie. Gripa nu dă niciun fel de semn, ci debutează brusc și violent cu febră, frisoane, tuse seacă, dureri musculare, transpirație abundență și oboseală accentuată – aceste simptome nu le regăsim la o răceală. Debutul este cel care te poate ajuta cel mai bine să diferențiezi gripa de răceală. Dacă te confrunți cu nas înfundat și dureri de gât, te gândești la o răceală. În schimb, febra bruscă, frisoanele și durerile musculare indică o gripă. Perioada din an în care se manifestă este și ea relevantă. Răceala poate să apară oricând în timpul unui an, în schimb gripa se manifestă cu precădere în sezonul gripal, adică în perioada octombrie – martie.
Care sunt obiceiurile prin care ne protejăm de răceli în sezonul rece?
Se spune că prevenția este cel mai bun tratament.
Iată care sunt obiceiurile pe care le poți adopta pentru a te feri de răceli în sezonul rece și nu numai:
• Păstrarea unei igiene riguroase: spălarea mâinilor cu apă și săpun, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse etc.
• Adoptarea unei alimentații echilibrate: fructele și legumele proaspete nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică
• Odihnă și mișcare fizică
Dacă totuși observi anumite simptome ale răcelii, e bine să știi că poți apela la anumite remedii, cum este gama Aspecton. Acestea contribuie la ameliorarea unor simptome precum nas înfundat, gât iritat sau tuse uscată. Aspecton tablete pentru gât și Aspecton Junior antitusiv au la bază mușchi islandez, un ingredient recunoscut pentru proprietățile sale de calmare a iritației în gât, a tusei și răgușelii. Aspecton spray nazal este recomandat în caz de rinită și congestie nazală, având o formulă patentată de soluție de sare de mare, dexpantenol, hipromeloză, camfor și uleiuri esențiale.